Sejhval (Balaenoptera borealis) i Østjylland 2018
Sei Whale (Balaenoptera borealis) in Denmark
Three records in Denmark: One in 1955, 1980 and 2018
All photos are from Hobro Harbor 2018
Sejhvalen ses i slutningen af videoen.
The Sei Whale is seen at the end of the video.
Sejhval (Balaenoptera borealis) i Danmark
Den 27.11. 2018 fik mange i Hobro en kæmpe oplevelse, idet der blev opdaget en meget stor hval, der på tæt hold svømmede, nærmest apatisk rundt i havnebassinet. Medier blev kontaktet og snart strømmede folk til Hobro Havn for at opleve det sjældne syn.
Eksperter mente, at der var tale om en ca. 10 meter lang Vågehval dvs. et yngre individ. Men denne udmelding skulle vise sig ikke at være rigtig. Artsbestemmelsen blev vanskeliggjort af, at hvalen meget sjældent viste sin hale og luffer over vandet, som kunne identificere arten. Det mest sandsynlige var da også en Vågehval, fordi den ikke sjældent søger ind i fjorde og tillige er verdensbestanden ca. 1. mio. individer og således en relativ almindelig stor hvalart. Et par dage senere blev der taget flotte fotos af hvalens hale, luffer og bugside, som kunne fortælle, at der var tale om den sjældne Sejhval, der på verdensplan kun tæller ca. 50.000 individer. Det gjorde jo ikke oplevelsen mindre spændende. Vi, der havde lejlighed til at se hvalen, bemærkede tydelige småskader på hvalen, som især blev iagttaget ved hudafskrab på rygfinnen - se foto.
Hvis ikke Sejhvalen selv kunne finde ud af fjorden blev den spået et kort liv. Det holdt stik.
Den 4. 12. forlod Sejhvalen havnen og opholdt sig nu ud for Sildehagen, og den 7. 12. blev den fundet død, strandet på lavt vand, 4 kilometer øst for havnen. En stor naturoplevelse var slut! Naturstyrelsen har bjerget hvalen, som nu skal undersøges nærmere for at kortlægge dødsårsag m.m. Da sejhvalen blev bugseret op på Hobro Havnekaj kunne man konstatere, at det var en han og den målte 7,7 meter.
Sejhval er kun fundet to gange tidligere i Danmark. Således en i Svendborg Sund i 1955, der blev aflivet og et kadaver ved Pøl på Nordals i 1980.
Danmarks Ugler
Owls of Denmark
Webmaster til hjemmesiden har i en meget lang årrække arbejdet med de danske ugler og har udgivet bogen "Danmarks Ugler" og skrevet mange artikler om de danske ugler.
Vi giver gode råd om ugler og efterlyser oplysninger om de danske ugler
- kontakt venligst Jørgen Terp Laursen.
På hjemmesiderne www.kirkeugle.dk og www.danmarksugler.dk kan du læse meget mere.
Alle oplysninger om kirkeugle og slørugle fra hele landes modtages med tak.